15 декември 2006

Какво узнахме днес за бТВ

Вече повече от 5 години телевизия бТВ е една от най-обсъжданите медии у нас. Не само заради най-високия рейтинг, а и заради постоянните скандали, които се развиват около нея и нейни журналисти.
Въпреки че вчера и днес на Медийния панаир, организиран във ФЖМК през тази седмица (с подробно инфо ще се върна утре), една от най-дейните медии беше седмичника Капитал, най-обсъждана бе именно бТВ. Първо Венелин Петков призна, че телевизията изпитва огромна нужда от нови кадри, а предлагането е изключително слабо. Днес пък имахме ново 20. Цели три пъти.
Като за начало, може би за първи път в този факултет са проговори за тайната собственост на бТВ и връзката на Болкан Нюз Корп. с Красимир Гергов - и не само господинът, който стоеше зад мен (длъжен бях да се обърна и да му кажа, че във ФЖМК името на "К.Г." е мръсна дума и не се ползва) и по-късно се представи за главен редактор на голяма печатна медиа,
а и самият бивш журналист от частния канал Иво Инджев (или "г-н Инджов", както го нарече с лапсус Роско). Въпросният ексводещ на "В десетката"
и бивш директор на БТА бе поканен от доц. Весела Табакова, за да говори за "етичните стандарти и свободата на словото".
Вместо това обаче той прочете нещо, което доста от присъстващите в залата оприличиха на жална песен. С него Инджев укоряваше посегателството срещу своята журналистическа личност. Така и не узнахме защо точно пред бедните студенти избра да протестира, но дано е имало ефект пред някого. Аз лично вярвам, че е прав, но просто не уцели момента и мястото да търси възмездие и съжаление.
Третата новинка обаче просто си е хедлайн отвсякъде. "То туй наш'то момче Бареков голям палавник било,бе!". Не знам Албена Вулева колко парички е платила за видеозаписа от 13 септември 1996 г., но наистина този път е уцелила. Това вече е жълта журналистика в истинския смисъл на думата.
Истината обаче е, че срамна работа няма. Това е можело да работи тогава момчето, това е вършело. Поне не е стоял гладен милият ми Бареков. И понеже изпитвам доза съжаление и разбиране спрямо него, няма да качвам направо клипчетата, записани от "Сигнално жълто" на СКАТ, а ще поставя линкове. Защото ето така е започнал кариерата си Николай Бареков.

Ще завърша със следното: важно е един журналист да бъде обективен и честен, най-вече пред себе си, без значение откъде е започнал. (Стига началото да не е ДС.)

За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар