17 юли 2007

Писмо от Америка - 1 част

Ето и първото по-обширно писмо от Краска. Тя е на бригата в САЩ. Работи на 2 места, спи по около 4 часа на ден. С четири думи, не й е лесно. Ето какво пише тя.


"Има ли някой там?
Чочи*, тези дни съм се счупила от работа и нямах особено време да пиша... Днес имам почивен ден сутринта. Колко смешно звучи "почивен ден сутринта", но е само сутринта, после съм пак на работа. Другите обаче работят.
Всъщност, направо ги съжалявам, защото днес нямаше кой да ни закара до работа с кола и те трябваше да си хващат автобуса много рано. И даже ме събудиха, защото се караха кой да ползва банята първи. Тук сме шест момичета и сутринта става война... 10-та световна. Не можем да се бавим повече от 5 минути вътре, защото рискуваме да закъснеем или изобщо да не отидем на работа. А бе, справяме се. Иначе направо се раждам, когато мога да поспя повече от 3 часа. Днес спах до 10. Трябваше да ходя до банката, но докато се събудя...
Чочи, сърцето ми направо спи и едва ли нещо може да го събуди. Поне се изкъпах на спокойствие. Дори нямаше нужда да си прилагам уменията по айкидо върху другите, за да се добера до банята.
Даже си изправих косата, нищо че след това си се накъдри за 5 минути. Ама съм си красивичка. В МакДоналдс едно македонче вместо да ми вика Краси ми вика Красивичка. Друг колега ми казва, че който мъж ме вземе, ще е щастлив. Но няма тук мъж за мене, Чочи - всички искат едно и също, което между другото искат и мъжете в останалата част на света. Ама аз не искам само това...
И така, Чочи, сега си седя вкъщи, пия си биричка, пуша си цигарка... като пич. Нищо че тая вечер ще ме скъсат от бачкане в Мак. Там е лудница - на всеки 10 минути трябва да си миеш ръцете - една машинка над мивката казва "Пиииии...". Друг е въпросът, че никой не спазва това правило. Няма време - докато се обърнеш и всичко вече е загубено. Аз работя в кухнята и на "Drive Thru" секцията. В кухнята правя сандвичи и всичко останало, а на Драйв-а - давам на клиентите храна и напитки. Там всичко трябва да стане за 90 секунди.
Не мога да кажа къде повече ми харесва, и на двете места е лудница. Но на последното трябва да се занимаваш с дебеличките американци. Получих даже вече 1200000 предложения за брак и по 200 пъти на час чувам "You`re beautiful".
Хубава съм, защото тук американките са дебелички и грозни, нагли и... незадоволени.
Изглежда сякаш живеят по правилата, но всяка вечер ги нарушават. Собствените си правила... Защото не е възможно да живееш така, Чочи... като машина... без смисъл... Те не знаят как да обичат, да се забавляват, да се хранят. Животът им е мазничък и скучен и те го знаят. Когато видят как се забавляват българите, как танцуват, как се смеят или пият, могат да си помислят две неща: или че сме надрусани, или че сме луди.
А ние сме! Но и сме щастливи. Те никога няма да имат такива души, Чочи. Те не просто са различни, те са кухи... По-кухи от всичко, което можеш да си представиш. Но по-добре не си го представяй.
Сега те оставям, защото имам само още 3 часа до работа. Пфу, тази почивка минава като час. Айде, целувам те. Грижи се за себе си... И живей хубаво..."

P.S. Чочи е производно от х4о, не се чуди, но етимологияте е дълга.
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

13 коментара:

  1. todor.bojinov@gmail.com said:
    Чочи, ударила си го на сантименталности. А това е синдром, не го оставяй да те обземе напълно. В момента ти се струва, че си недооценявала и по-гадните неща в България и дори те сега ти се струват мили и скъпи. Това е много вредно и лъжливо чувство. Надявам се, че няма оптимизъм в писмото ти не заради това че наистина ви липсва такъв, а поради липса на време за писане или някаква друга причина. Така че - и вие там се постарайте да живеете хубаво, щото като се върнете доста време България ще ви се струва едно много сиво място. И ще ходиш до НДК-то да зяпаш жълтичкото на МкДоналдс дето се върти и да се отдаваш на хубави спомени.
    Освен това не бъди предубедена към американците. МкДоналдс е нацинолната им кухня, но не всички се възползват от нея. Америка е голяма(във всеки смисъл на думата, за който се сещаш) и в нея също има големи хора. Не знам защо All-american-shit теорията е толкова разпространена сред нас българите. Освент тва да кажеш, че жените в страната на порното са незадоволени...
    Нека Америка да е лъжа! Това е най-хубавата лъжа на света.

    ОтговорИзтриване
  2. Я, плурализъм на мненията - хайкуто за вълци става медиа, мдааа...

    Само че ония, които заминаха за УСА-то се връщат с различни чувства. А ми се иска просто всички да се върнат доволни и с паричките, които са изкарали там (мисля си, че и тук на морето могат да се изкарат такива парички, само няма заеми и подобни неразбории преди това) и да си живеят поне една-две години като хората. Песимистите и разочарованите обаче са малко повече май.

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно писмо. Личи си, че е от жена.

    ОтговорИзтриване
  4. Микога няма да ти пиша писма:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Понеже познавам подателя, имах чувството, докато четях, че тя ми го казва... Много силни думи има в него... Красчо, а за мен писма няма ли? Още не си ми отговорила на стария мейл?;(

    ОтговорИзтриване
  6. О, още някой се е разочаровал от Империята на робския труд. Хм, не се изненадвам. Какво очакваше, че ще видиш прекрасната Хамерика и ще се снимаш насам-натам, разхождайки се из забележителностите?

    Не мога да проумея коментара на Тодор Божинов. Чудя се какво прави този човек още в България, след като тук всичко му е сиво, с копнеж гледа въртящата се табелка на Макдоналдс и въздиша по Хамерика. Но явно нещо му пречи да осъществи мечата на своя живот - бленуван покой в рая на хамбургерите и порно филмите...

    Ще запомня това за въртящата се табела Макдоналдс. Мен лично ми се драйфа, като я гледам и с интерес откривам, че за някого тя символизира мечта за "по-добър живот".

    А относно "Най-хубавата лъжа в света" - ми отивайте де, кой ви спира? Отидете и станете едни от тях - дебелите мазни задници, за които планетата е в границите на собствения им щат, а останалия свят внаги ще си остане бяло петно за тях.

    На Красимира мога да пожелая да спечели много пари, да покаже среден пръст на тия пръдльовци и да се връща в България, където ще е гражданка на родината си, а не поставка за хамбургер в някаква самозабравила се империя.

    ОтговорИзтриване
  7. Девора, мисля, че ме познаваш достатъчно добре, за да знаеш, че няма да публикувам писмо без да поискам разрешение от подателя. Още повече писмо от подобен род...

    ОтговорИзтриване
  8. todor bojinov said:
    @Росен
    ДА! :) И аз имах същото усещане като четях - все едно чувах гласа й!

    @Георги!
    @Грънчаров!
    По твоята логика, щом съм избрал да живея в България, значи не трябва да харесвам нито една друга държава на света. Пак по твоята логика ако трябваше да живея в страна, която харесвам, щях да се разкъсвам поне измежду 20 такива, примерно. България е една от тези 20 такива примерни и понеже тук съм роден и тук са ми всички, аз също съм си тук. Колко логично, нали?! Освен това нито съм писал, че в България всичко ми е сиво, нито, че бленувам за по-добър живот в Америка. Бях на бригада и се върнах с прекрасни спомени, които не са парично подплътени, щото от към финансовата част малко се поизложих... Това с табелата на МкДоналдс беше просто пример - ако си прочел писмото внимателно, си разбрал къде работи Краска. Но нямам намерение повече да се оправдавам, щом намираш за оригинално да обиждаш американците - прави го! Но на мен точно тва ми харесва, че могат да си позволят да са всякакви, защото самочувствието им е на различно ниво. Могат да са мазни, дебели, нагли, тъпи, да не знаят кой е съседния щат..., но-не-им-пу-ка. И в тва е купона. Ти можеш ли да си позволиш през няколко години да се местиш в нов дом, защото стария ти е омръзнал? Можеш ли да си позволиш да не получиш образование и да продължиш да живееш нормално и добре осигурено? Не можеш! Кой е по-свободен в случая - ти или те? Не бих заложил на теб. Мога и още, но засега стига!

    пп. Никога не съм зяпал табелата на МкДоналдс с какъвто и да е копнеж, но щом настояваш - double cheeseburger with extra ketchup е супер вкусен. А ако има и наливна кола, която постоянно да си доливаш - менюто става чудно. Тук в България не можеш да си доливаш, щото машините са зад бара. В Хамерика са пред него...

    ОтговорИзтриване
  9. О, Боже!
    Но както и да е... Няма как да обясниш каквото и да било на човек, който определя свободата по такъв начин и се кефи на машинки за доливане на Кока-Кола...
    п.п. Алехандро, предположих, че си взел съгласието на девойката;) За мен лично поместването на лична кореспонденция тук е някак не на място. Не те обвинявам, нито нищо. Просто за мен тя си е нещо лично и по този начин губи толкова много от смисъла си...

    ОтговорИзтриване
  10. todor bojinov каза:
    О, Девора (където и да е ударението в нестандартното ти и хубаво име), всеки може да разбира свободата така, както си иска, стига това да не нарушава свободата на другите (нищо ново дотук, нали?). Заради това намирам за неудачно да съдиш хората според разбиранията им за свобода, въпреки че в случая, както и приятелят ти Георги, така и ти, не сте разбрали какво имам предвид или ако сте разбрали изопачавате написаното. Приемам, че просто не съм бил достатъчно ясен. И ако за теб свободата е да се отърсиш от перфекционизма си преди изпит, някой друг я разбира различно.
    Но клишето, в което сте влезнали с Георги "дай да мразим Америка, там има САМО мазни и тлъсти хора" ми е лееееко пресилено и изкуствено.

    ОтговорИзтриване
  11. Съдя за хората точно по това, което показват, а в случая явно ти знаеш повече за мен, отколкото аз за теб. Както ти имаш право да разбираш свободата както ти харесва, така и аз имам право да не харесвам това, което си написал. (Пак нищо ново)
    Не влизам в клишета, още по-малко в тези, в които се опитваш да ме сложиш, просто защото имам някакъв поглед върху нещата. Както и мнение.
    Примерите, които даваш, за мен са без стойност, независимо от смисъла, който си вложил. И това е.

    Да подчертая ли, че не се опитвам да налагам собственото си мнение???

    ОтговорИзтриване
  12. todor bojinov said:
    Права си, напълно те подкрепям и ти стискам палци!

    ОтговорИзтриване
  13. :( Ne vijdam da ste vlezli v surcevinata na problema - brigadite i US of A. i jivota izvan Bulgaria kato takuv.

    Alexander Kratchinski ot Ruse imashe chudesen blog posveten na Amerika, no toi ne zasqga brigadite.

    Keip Kod e chudesno mqsto za izsledvane na tazi tema. Kogato napulno sluchaem amerikanec mi kazva che brat mu sreshnal Kristina ....va na Keip Kod (tq e bila na brigada) i che te sa se ojenili i sled 1 sedmica tq shte mu rajda sin zapochvash da razbirash pone malko po-dobre za kakvo naistina stava duma...

    ОтговорИзтриване