21 юли 2007

Кой и как ни управлява?

Разглеждайки блога на Димитър Аврамов, проследих линка до сайта на Президентството, който води до фотокопието на досието на агент "Гоце". И ми стана интересно. Много интересно. Цели 24 страници! Има доста за гледане.
Сега ще си говорим с цитати и ще си правим изводи. Няма да призовавам никого да смъква Президента от власт и да нарушава конституционния ред, за да не ме "цензурират" заради разпространяване на "призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред" по чл 40., ал. (2) от конституцията на Република България. (Шегувам се, но две неща са факт - напоследък е модно блогърите да обясняват как има възможност да ги "привикат" и второто, което е по-лошо - привикват ги!).

На мен лично ми стана ясно, че скандалът ще бъде потулен, въпреки че искрено се надявам това да не се случи. Помислих си го още миналото лято, когато Президентът заговори за своето досие и каза нещо от рода на това, че не е знаел, че е разработван и вербуван. По това време бях на медийна среща в Гърция и очаквах гръцките колеги да започнат да злорадстват, имайки предвид как не ни обичат особено като народ. Нищо обаче не се чу в южната ни съседка по въпроса.

Днес обаче открих няколко много интересни съвпадения, които ме накараха да се замисля и ме "загрижиха". Първанов е разработван (най-късно) от началото на 1989, когато обстановката на страната е така или иначе предреволюционна. Той обаче е вербуван заради познанията си по Македонския въпрос. Странно как се е съгласил да разработва човек, който също е агент на ДС, според протоколите. И ми е интересно най-вече защо на нов човек се дава агент като първа "жертва".

Добре изглеждат и листите, на които с машина е попълнена цялата информация за Георги Седефчов Първанов, а единствено неговите имена са написани на ръка. Да сме готвили промяна на самоличността? Или може би сме пренаписвали биографията нещо? Много филми гледам май.

Явно Първанов, който най-вероятно е привлечен заради обещаващото си CV, не е бил много активен. А може и да не са харесали работата му по "Комитата" и да са решили да не го ползват нататък. Досието му е предложено за сваляне в архив през 1993 г., а е свалено чак през 1996. Малко преди да стане председател на ВС на БСП. Чудничко!

Сега искам да знам защо цялата тази информация бе крита досега? Какво срамно има в това да си бил "сътрудник на ДС"? А, имало. Ами защо тогава допуснахме един такъв човек да ни бъде сложен (буквално) за държавен глава?

Кое ме притеснява най-вече от случая? Това, че тук не става въпрос за човек като Георги Коритаров - бил служил за ДС. Ами да, той е журналист - кой журналист едно време не е сътрудничел по някакъв начин - нали трябва да могат да излизат спокойно от страната, кой ще ги остави иначе. И дори тия дни някой (високопоставен) най-нагло призна, че е обществена тайна, че всички дипломати са кажи-речи шпиони. Това си е обществена тайна от 100 години, която и децата знаят.

И друго - не искам да живея в полицейска държава. Искам да съм сигурен, че "новото българско ФБР" няма да е ново българско ДС. Не съм! Искам да съм сигурен, че човекът, който ще стои срещу мен на масата доевечера няма да напише 5 страници за мен, веднага след като се прибере вкъщи. Нито онзи, който стои от лявата ми страна. Искам да знам, че никой няма да разбие вратата на студентската ми стая заради нещо, което съм написал в блога си - моята лична медиа, на която сам съм редактор и не ми пука дали чета единствен.

Ако ме разработваш, свържи се с мен, аз да ти изпратя тази публикация в PDF-формат, по-лесно ще я принтираш за прилагане към досието ми.


* Използваните изображения са взети от фототипен документ, публикуван в сайта на Президента на Република България. Поставени са единствено с илюстративна цел. Те не се отнасят към конкретната публикация.
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар