08 май 2008

Кое е най-важното чувство...?!

Имало едно време... много, много отдавна... А може би не чак толкова, може би и до днес го има... Но все пак...
Имало едно време един млад мъж на име Габриел - красив и много чувствителен. Сърцето и душата му били толкова големи, че в тях той побирал всички чувства. Той познавал и изпитвал всички борещи се в него емоции и понякога това го обърквало...
Един ден той силно си пожелал да успее да разбере кое е най-важното чувство. И толкова силно го искал, че самите чувства решили да му дадат отговор и започнали да го напускат, за да му покажат кое е най-важното чувство.
Първо го напуснал Егоизмът.
-Защо си отиваш...?
-За да бъдеш по-всеотдаен към хората - отговорил Егоизмът.
След това си тръгнала и Суетата.
-И ти ли не си най-силното чувство - попитал Габриел.
-Не съм! Аз ти помагах да видиш красивото в себе си, но често ти пречех да откриеш красотата в другите...
След Суетата си тръгнала и Глупостта.
-А ти ,защо си отиваш...!?
-За да остане Познанието и Любопитството да търсиш и опознаеш всичко ново и важно в света.
Тъгата трудно се решила да напусне сърцето на младия мъж, но го сторила, защото трябвало да направи място на най-силното и красиво чувство.
-Защо си отиваш ,Тъга...?!
-За да не чувстваш Болка и Самота. Ако остана, никога няма да разбереш кое е най-важното чувство...
Тогава младият мъж си помислил, че най-силното чувство е Щастието. Но точно в този момент и то го напуснало. Габриел бил смутен:
-Почакай ,Щастие! Когато Тъгата ме напусна, бях сигурен, че ти си най-святото чувство. Защо и ти ме напускаш, защо си отиваш. Какво остава след теб?!
-Отивам си, защото най-силното чувство ще ти даде повече щастие, отколкото дори аз бих могло да ти дам.
Мъжът се почувствал объркан. Започнал да търси в душата и сърцето си. Чувствал се празен, не откривал нищо. Всички чувства си били отишли. Точно когато щял да се откаже да търси най-силното чувство в едно тайно малко местенце в сърцето си открил нещо непознато.
-Какво си ти-попитал плахо
-Аз съм най-важното и силно чувство.
-Как се казваш?!
-Казвам се ЛЮБОВ!!!
-А защо се криеш тук?!
-Чаках да ме откриеш...!
-Винаги ли си била тук?
-Да! Понякога те натъжавах, понякога те правех щастлив. Но в добри и в лоши времена винаги бях тук... до теб и със теб,защото само обичащият е способен да разбере колко велика е ЛЮБОВТА...!!!

Магдалена Иванова, 8 май 2008 г.
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

4 коментара:

  1. Че е най-важното, най-важното е! Но мисля, че не е достатъчно да си го имаш в себе си. Според мен любовта не е за да си я държиш в себе си и за себе си - тя е за да я даваш, раздаваш, но не и продаваш! А още по-хубаво е, когато има кой на теб да ти я даде! Доскоро и аз исках да обичам и да я чувствам онази любов... дето все я описват в драми, трагедии и поезии... Но съвсем наскоро разбрах, че най-важното, най-хубавото и въобще най-най-най... е да те обича човекът, когото обичаш! Иначе... любовта не е щастието и смисълът на живота, а по-скоро нещастие и може да сложи край на всичко живо в теб... Споделеността е истинската важност не само на любовта, но и на всяко чувство!

    Както написах: "Според мен"!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Маги го е разказала... Но извън сюжета има и нещо друго. Аз лично предпочитам да давам. И съвсем различно е, когато ти позволяват да обичаш.
    Някои хора живеят за това да обичат и да се раздават за другите. Ако някой им отнеме тази възможност...

    ОтговорИзтриване
  3. Ако някой им отнеме тази възможност, някой друг ще им я даде :) Всъщност, в любовта има и повече егоизъм, и повече суета, и повече щастие, и повече тъга, от което и да е било чувство на земята... :) Разбира се, "според мен" също :) Иначе е хубаво и да обичаш и да си обичан... Тогава идва и истинското щастие... :)

    ОтговорИзтриване
  4. макар и с голямо закъснение- красота!

    ОтговорИзтриване