понеделник, 1 септември 2008 г.

Безплатен всекидневник - да видим

От днес хората из София ще се разхождат рано сутрин с А4 вестник "без пари". 19 минути е заглавието на новата медия, която се оказа, че се издава от групата "Слава", собственост на АБ ООД. Групировката, която досега издаваше блудкавото жълто списание "Слава" (според мен с таргет - 12-18 и 55-70 години) и има няколко рекламни проекта с браншови организации, най-вече в сферата на туризма и инвестициите, вече е решила да се прехвърли към масовия сегмент и то с доста амбициозен проект като безплатна медия.Предстои да видим дали ще излезе нещо смислено, но всъщност се оказа, че Слава печелят спора между Вестникарска група "България" и Икономедия за безплатно издание. Пазарът у нас е под дълбока лупа за информационни безплатни медии в последните 3 години, но досега никой не се решаваше на най-важната стъпка - пускането на подобен вестник.
Хората на Иво Прокопиев пуснаха ZaGrada.bg, което се сочеше за основна прелюдия към безплатен инфовестник, но българските ВАЦ-ови издания контрираха със заплахи да пуснат конкурентно издание, което не само да конкурира, а да възпрепятства издаването на подобен род медии у нас. И така се почна голямата българска издателска война - докато основните играчи се заплашваха директно, някои по периферията плюеха безплатните издания като цяло. Вече обче имаме първата безплатна информационна медия, остава да видим как ще потръгне и как ще се задействат останалите на пазара.
В същото време тенденциите по цял свят са към намаляване на тиражите, но поява на все повече безплатни печатни медии - в бум в Лондон в края на 2006 и сега в Лос Анджелис.
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и: