03 март 2017

Патриотизмът е поглед, насочен към бъдещето


Разговорът на 3 март е винаги насочен към миналото. Да си патриот (или родолюбец) обаче означава много повече отвсякога да си насочен напред във времето.

Патриотизъм е да искаш да направиш нещо за това родното ти място да е по-добро за живеене за теб, семейството ти и твоите съграждани.

Родолюбие е това да искаш страната ти да се развива, без да е подвластна на чужди интереси, но и да базираш мнението си по темата върху факти, а не върху недоказани твърдения.

Патриотизъм е и това да искаш да учиш в чужбина, за да вземеш най-добрите познания, които ще ти дадат възможност да се върнеш тук и да създаваш по-добра среда на живот.

Родолюбие е да реализираш мечтите си в собствената си страна.

Патриотизъм е да уважаваш собствения си език, без да настояваш той да е единственият легитимен начин за комуникация. Защото патриотизмът означава да признаваш и правото на идентичност на всички останали.

Родолюбие е да се прекланяш пред паметниците от историята на своята страна, но и след това да събереш всичкия боклук, който си оставил по пътя натам.

И патриотизмът, и родолюбието се състоят в твоя поглед, насочен към бъдещето - във всичко, което искаш да направиш за България. Не някой друг - ти!
Не вярвай на политиците, които те учат от телевизора какво е патриотизъм.  
Вярвай на сърцето си и прави това, което то ти казва. Това също е патриотично.

Честит 3. март!
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар