12 юли 2013

По стъпките на Гърция, та дори при медиите

Дъждовна софийска утрин и четем следния текст. "Според медийния експерт, до спирането на обществената телевизия се е стигнало, защото правителството не е могло да наложи какво и как точно да предава тя в ефира си, както това се прави с частните медии, които са зависими и лесно могат да бъдат манипулирани заради дълговете си към банките."

По всичко личи, че така би могъл да изглежда материал на Весислава Антонова от в. Капитал на 12 юни 2014 г., който се отнася до спряната от правителството на Орешарски Българска национална телевизия. Това, на този етап, е цитат отново от материал на Весислава, отново от Капитал, но, за щастие, от 12 юни 2013 г. и се отнася за гръцката радио и телевизия ERT, чийто сигнал бе спрян в средата на юни и възстановен преди броени дни, а спирането на БНТ засега официално не стои на дневен ред.

"Гръцките зрители може би не гледат толкова много обществената телевизия, но там има по-голям плурализъм - и в културните, и в политическите предавания", каза на чудесен български в пряко включване по БНТ само преди месец деканът на факултета по журналистика в Атинския университет Йоргос Плиос, коментирайки безпрецедентния акт на правителството на Самарас. Тогава десетки хиляди излязоха на протест пред сградата на телевизията, а два от най-големите синдикати в Гърция обявиха 24-часова стачка, подкрепата си оказаха и много европейски обществени медии, сред които и БНТ и БНР (PDF).

Какво се случва в България в момента: десетки хиляди в цялата страна протестират срещу правителството на новата Тройна коалиция (винаги ми е било гнусно това определение, сега е очевадно защо); почти всички електронни медии са под контрола на една определена групировка около една определена банка, чиято подкрепа опитва да поддържа на системи това напълно дискредитирало се за броени дни управение; достойните медии (сякаш всички извън собствеността на Пеевски + няколко сателита), дават всичко от себе си, за да бъдат максимално обективни и да изпълняват обществената си служба.

В това време председателят на Народното събрание Михаил Миков отправи обръщение към нацията с призив към медиите да намалят отразяването на протестите, лидерът на псевдонационалисическата партия Атака нахлу в сградата на БНТ след като репортер на телевизията показа как партията му си купува протестиращи, в СЕМ бяха направени будещи притеснения постъпки за спешни промени очевидно дни преди взимането на решение кой да бъде новият Генерален директор на БНТ, а вчера "председателят на медийната комисия в Народното събрание Стефан Данаилов (Коалиция за България) изиска пълна проверка на обществените поръчки на БНТ за последните две години (от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2013 г.)".

Прекалено дългият и изпълнен с факти преамбюл би трябвало да си е свършил работата с показването на това какво всъщност се случва - парламентът и представените в него политически и икономически кръгове се опитват да сложат ръка и върху един от последните бастиони на качествената журналистика у нас.


Да, БНТ очевидно има раздут щат, елементи на остарели практики и (поради обществената си функция) доста негледаеми рубрики и предавания. Но е още по-вярно, че през последните години националната телевизия направи качествен скок с обновяване на техника, екип и възгледи, даде шанс на ново поколение амбициозни и бързо доказали се журналисти, разви ужасно много актуално-политическите си предавания и...

Стигнахме до ключа към кутията - когато обществената телевизия в една държава (а нормативната уредба на ЕС задължава всяка една страна-членка да има подобна) е силна като качествно на политически ориентираното съдържание и е натрупала доверие, то управлението има интерес това съдържание да може да бъде ползвано като пропагандна машина. Това означава подчиняване чрез всички мерки, като най-лесното е чисто и просто смяна на ръководството, за която сега е удобен момент и за която безспорно има първите сигнали.

Аз, като гражданин на тази държава, нямам интерес това да се случи. Няма интерес и болшинството от останалите граждани - изключение правят единствено дори не конкурентните телевизии, а шепа самозабравили се хора. Затова организираният тази вечер протест "5 минути аплодисменти в подкрепа на свободната журналистика" в подкрепа на целия екип на националната телевизия. Както красноречиво е споменато в описанието на Facebook-събитието, "Ако не изразим ясно позицията си в подкрепа на БНТ и свободната журналистика и публицистика у нас, от утре може и да ги загубим като понятия".

Тази вечер нямам по-важна работа от това да бъда на протеста пред сградата на Българската национална телевизия, за да покажа подкрепата си за един чудесен екип, претърпял и все още претърпяващ метаморфоза към по-добро, във важен и труден момент, когато натискът срещу него е ужасяващо нагъл. Но да, бих го направил и в подкрепа на всяка една медия, която уважавам и която някой опита да застраши по подобен начин.

Не мисля, че мога да дам някакъв аргумент към този акт - вътрешно и напълно искрено е.

В 20.00 ще бъда пред БНТ на Сан Стефано 29, надявам се и ти да бъдеш там!

P.S. Нямам против да сме като Гърция - безспорно една от най-достойните нации в света. Искам обаче и да сме като Люксембург.

За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар