12 септември 2009

Кой излъга Вивател-БТК?

Тази седмица беше направо революционна за българския комуникационен пазар - и за телекомуникациите, и за масовата комуникация, изразена в ребрандинга на една компания. И в двата случая поводът е преименуването на Вивател-БТК и 2Be в новата телекомуникационна компания Виваком (Vivacom).
Когато БТК и Вивател се сляха през миналата година, новото лого на общата компания изглеждаше прилично добре, запазвайки серизна част от елементите в предишните лога.
Не така обаче стоят нещата в момента. Въпреки пищното дълго обявявано откриващо събитие по стените на телефонната палата в София, вниманието на хората се насочи по-скоро в една друга насока. За това "Кой излъга БТК-Вивател?".
Защо да ги е лъгал, ще попиташ. Фактически, имаме за пореден път в България случай на скъпоплащащ клиент, който получава недобра от много гледни точки услуга. Дали от недоглеждане, дали от непрофесионализъм, новата корпоративна идентичност на обединението между бившия държавен телеком и сателитните му фирми вероятно ще донесе повече негативни последици за новата марка.

Кой излъга Вивател-БТК за новото име?

Този въпрос е доста сложен, но вероятно отговорът му носи най-много загуби на компанията. Въпреки че подобно недоглеждане едва ли ще се отрази особено от финансова гледна точка в България, може да стане повод за недоразумения на международно ниво. Просто защото Vivacom S.r.l. е базирана в Милано компания, която се занимава с онлайн приложения, е-маркетинг и уебдизайн.
Оказа се, че във Варна и Петрич има регистрирани две ЕООД със същото име: "ВИВАКОМ" ЕООД (ЕИК 101742607) и "ВИВАКОМ" ЕООД (ЕИК 148116282). Ясно, че едното от старите имена трябва да отпадне от новия търговски регистър, но чак да не се провери дали съществува там такова име?
Кой излъга Вивател-БТК за новото лого?

Според публикацията в днешния Капитал, логото е дело на Publicis MARC. Дали обаче те са си спестили брейнсторминга или просто копирането на чуждата марка е по-лесно, няма да коментирам. Въпрос на преценка, но и на недобре свършена работа. В този ред на мисли, цялата публикация не е срещу безспорно неглижираността, показана от създателите на новата идентичност на Виваком, а в съчувствие на компанията, дала много пари за чужда корпоративна идентичност.
Логото на новата телекомуникационна компания е най-голямата издънка на българския маркетинг. Представлява нещо средно между логото на италианската Vivacom и логото на... финландския гигант Nokia.

Едва ли дизайнерът Ерик Спикерман ще остане доволен от приликата с логото, което е изработил за Nokia и което е донесло милиарди на телекомуникационния гигант.

Кой излъга Вивател-БТК за новия слоган?

Комбинацията 3 в 1 за корпоративната идентичност на Виваком е ясна - логото на италианската Vivacom с приблизително шрифтовете на Nokia и леко попроменен слоган на финландците: Свързва хората (Nokia) > Всичко, което ни свързва (Виваком). Браво обаче, че са се сетили да сменят слогана на английски - иначе много странен и нелогичен маркетингов ход - United Communications (на български: Обединени комуникации) ще стигне много по-трудно до Nokia от Everything that connects us.
Само че тук си имаме Nokia Bulgaria, ще очакваме с нетърпение тяхната реакция.

Кой излъга българските потребители?

В коментарите под публикацията в Капитал много правилно бе отбелязано, че никоя от медиите не обръща внимание на тези странности - Виваком е един от водещите рекламодатели у нас. Жалко за българските медии. Жалко и за българските читатели и зрители въобще.
Колкото и пари да са дали Виваком за новата си крадена идентичност, цената ще бъде платена от българските потребители - наследството от БТК се равнява на 95% стационарна телефония. Което означава, че краденото лого и копираният слоган ще бъдат плащани от нас.
И тъй като също ще плащам, нека да предложа своя вариант:


Update: Информираха ме, че Vivacom ще бъде просто името на бранда, а не на самата компания. Да кажем, че можеха да се постараят малко по-добре в разгласата на това какво точно сменят.

В блога на Иво Илиев се вижда добре как новото лого е направено с "текст с безплатния шрифт „Earth“, от който само едното „V“ е обърнато на обратно за да заприлича на „А“." В това няма нищо лошо, но можеше поне шрифтът да е дизайнерски.
По-рано през седмицата пък Пейо предложи в Twitter доста симпатично име за новата марка: БеВиваТелКомТеКа.
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

6 коментара:

  1. Досега направените проекти в портфолиото на Publicis MARC са страхотни. Може да се каже, че умело съчетават нещо наречено криейтив и чисти форми, което лично на мен адски ми допада. Със сигурност по-разчупени от това, което "Виваком" показа на екрана. Така или от Капитал са сбъркали името на компанията, направила кампанията или наистина екипът на Publicis MARC е загубил чувството си за уникалност. Лошо. Явно кризата убива и добрите идеи. Хаха

    ОтговорИзтриване
  2. Ама то всичко е замислено с идея ... така ще имат повод за нов ре-брандинг след месец-два. Иначе шоуто на представянето на новия бранд беше много добро. А що се отнася до името - доколкото знам сменят само търговската марка, а не и търговската фирме :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Тези забележки са повече от логични. Няма значение какво променят - при положение, че инвестират толкова много резурси в него и ребрандират 185 магазина, абсурдно е да се прави компромис или да се подхожда толкова нехайно. Грешката е факт и е тъжно, че чак сега се открива.

    ОтговорИзтриване
  4. Хора, вижте двете лога...
    Наистина ли допускате, че е случайно. Не е ли възможно според вас маркетинг директора на телекома да каже на новоспечелилата го агенция:
    Искам логото на vivacom.com + слоугана на NOKIA - направете го без да ни осъдят!
    P.S. Имайте предвид, че рекламна агенция Лео Бърнет загуби БТК и сега готви втора вълна от съкращения. Такъв голям клиент дали може и да манипулира Публицис по време на криза?!
    :(

    ОтговорИзтриване
  5. Може просто виваком да са купили бтк, вивател, 2бе, селските пощи и т.н. и да си ги ребрандират по свой образ и подобие :D

    ОтговорИзтриване
  6. ако е както boboro казва(явно е добре запознат) това е още по-скандално за агенцията. нима това предлага тя? съгласие с клиента по въпроси,отнасящи се към нейната професионална компетенция, плагиатство и липса на креативност????....защото е криза и защото Публисис имат нужда от пари!!!Не е ли работа на агенцията да съветва и конуслтира, толкова и липсва комуникативни умения да убеди собствения си агент защо не е добре да крадеш и то явно, защо е подобре да създадеш нещо собствено?толкова ли и липсва креативност да предложи нещо оригинално и неоткраднато? на клиента си? тази исторя е сканадална! скандална е липсата на реакция от страна на Марк(първо правило при кризисен ПР-никога няма да ги наема за ПР агенция)!скандална е "мижетурстването ан агенцията и съгласието с кражбата или ако не е така- пълния непрофесиоанлизъм.....
    жалко ,че няма да има последствеия, както всяко нещо в бълграия и това ще отмине...

    ОтговорИзтриване