07 януари 2010

Милицията помпи мускули, всички ние й се смеем

Изгледай това видео:



Мен ме притесняват няколко неща в милиционерската акция (След като през декември лично служител на МВР ми заяви: Това тук е милиция, не е паспортна служба, си обещах думата "по№^цай" да не излиза от устата ми.) след убийството на Боби Цанков във вторник:

- В сградата на БулИнс на бул. "Баучър" през целия ден има цивилни граждани - вътре освен офисите на Маргините и на застрахователната им фирма, има и други наематели с клиенти. Вероятно 80% от хората, които се виждат проснати на земята във видеото нямат нищо общо с "организираната престъпност", освен че са нейни клиенти по някое звено в схемата (примерно застраховки, СОТ, счетоводни услуги и т.н.). По разкази на очевидци, при едно от предишните си посещения в офиса на БулИнс "качулките" бяха свалили на земята по същия начин бременна жена във фоайето.
- На 20-та секунда от клипа се чува как единият от спецмилиционерите казва на свой колега "Изключете камерите, обърни камерата!". Добре, бе, пич, нали имате прокурорска заповед за претърсване, защо да не гледаме? Или сте наясно, че цялото бутафорно заснимане може да улови и невинни граждани?
- Гаднярският маниер на говорене... На жените и децата си така ли крещите у вас или само зад качулките се правите на мъже?
- Не знам защо ми показват толкова мобилни телефони. Аз лично имам 3, защо Малкия Маргин да няма 6?
- Дали са стигнали до Царско село без нужните хора да бъдат уведомени предварително? Едва ли само аз се смънявам в това...

Иначе много се радвам, че само няколко часа след разстрела на Боби Цанков В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, МАМИЦАТА ВИ!!!, МВР задържа заподозрени. Показаха, че след като им зашлевиха голям шамар пред всички, могат да кажат: "Извини ми се!". А всичко е като детска игричка, защото всички си спомняме как Маргините си живяха в следствения арест на "Г.М. Димитров" доста месеци (говори се за личен готвач за братята и нов мерцедес за шефа на ареста).

Ако не се разбира, поздравявам спецчастите, а вероятно и министър Цветанов, за реакцията. Ефект обаче не очаквам. Показаха им, че с "Наглите" не плашат никого. Защото показен разстрел по средата на помпане на мускули? Ами да им се смеем трябва, но те трябва да ни пазят.

За самото убийство едва ли е нужно да се коментира. Някой с ресурс да прати килъри е бил ужилен, също както още стотици хора. Но каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи.

Истината е, че ако Цанков беше достатъчно бързо осъден и прибран на топло, щеше да е жив и скоро да се радва на дъщеря си. Но понеже живеем в ченгеджийница, мутряците ги гърмят в центъра на София. Нали ги броиш? Защото на информационните агенции списъците с показни разстрели в столицата запонаха да се изтъркват от преупотреба.

Нещо не виждам причина да отглеждам деца в тази държава. И от това ми е най-тъжно!
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

2 коментара:

  1. Много добра статия, както и първата ти ел.книга! Наистина много ми харесаха!
    Само последното изречение за децата е много лошо. Причината да не искаш деца не е в държавата, а в теб самия. Тежко на България, ако младите отглеждат деца само, когато са добре осигурени материално, с високо ниво на сигурност и обществено признание...

    ОтговорИзтриване
  2. Ами не, Влади,

    По-скоро е въпрос на избор. Предполагам си се замислил колко ми е било трудно да го напиша, при положение, че винаги съм твърдял коренно обратното за себе си - че искам да остана тук и да дам всичко от себе си, за да затворя устите на онези, които само се вайкат колко е гадно в България.

    Когато обаче става дума за друг живот, малко по-различно е... :)

    Така де, има още време

    ОтговорИзтриване