06 август 2013

Добрият мениджър и добрият лидер - от и за протестите

"- Движението ви е скапано, Шели!
- Сигурна съм, че така изглежда отвън.
- И точно там идва основният ви проблем, защото на кого, по дяволите, му пука как изглежда отвътре?"
Разговор между героя на Джеф Даниелс - водещият вечерно обзорно-политическо предаване Уил Макавой, и девойка от движението Окупирай Уолстрийт от последния епизод на "Нюзрум". Секунди след това той ѝ обяснява как в предишното му предаване 8-те кандидати за президент от републиканската партия са цитирали на няколко пъти Чаеното парти, но нито веднъж OWS (действието се развива септември 2011, Чаеното парти година преди това са успели да си гарантират места в конгреса).



Понякога имам чувството, че някой трябва да го каже на хората от протеста - всеки момент на разсеяност, проявил се външно като вътрешна несигурност, "техните" медии (на онези, срещу които се борим) пречупват през "онази" призма и опитват, често дори успяват да изопачат. Но в крайна сметка, се оказва, че бунтарският колективен разум на българина успява да се справи и с първия си "безлидерски" протест. 

И понеже трябва да вървим напред, съвсем скоро все пак този протест ще трябва да излъчи говорителите си от цялата безспорно хоризонтална структура. Хората, които са се доказали през тези близо 2 месеца, дали са всичко от себе си за каузата и са били забелязани. Сред тях ще има такива, които са искали по-ясни и силни действия, и такива, които са били за мирен протест със силен интелектуален натиск. Ще има такива, които просто са помагали, такива, които са били основни двигатели на идеите

Но най-важното - ще има мениджъри и лидери на протеста. Извеждам ги поотделно не защото ги противопоставям, а защото е важно да осъзнаваш моментната си позиция, за да я изпълниш с възможно най-доброто съдържание. В случая, пиша го, защото много от тези хора всъщност ще прочетат тази публикация :)

По-важният текст за четене обаче е на Винийт Наяр за Harvard Business Review - "Три разлики между мениджърите и лидерите". Есенцията: влияние срещу власт, създаване на стойност срещу отчитане на създадената от останалите стойност, вдъхновяване на екипа срещу управление на работата. Всяка от двете страни има своите предимства и са, смея да кажа, еднакво нужни на този протест. А хората ще ги подкрепят.

Другари по борба, избирайте позиция и я следвайте!


За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар