01 август 2013

Divide et impera - Ко? Не!


Давам си сметка, че едната седмица, в която обмислям този пост, го е направила доста поостарял. Или по-скоро неуникален - той, за съжаление, ще е актуален доста дълго време, макар темата да е вече доста обсъждана. И не защото тепърва започвам да уча латински, а защото по всичко личи, че управляващата политическа класа скоро няма да осъзнае колко неефективни са и ще продължават да бъдат методите й за приспиване на народа.

"Divide et impera". Разделяй и владей. Повече от 23 века след като Филип II Македонски ползва тази максима, за да разширява империята си, това продължава да е най-предпочитаният пропаганден похват. Разделянето на красиви и други, на богати и други, на умни и други, на софиянци и други - изглежда най-гениалният ход, който пропагандата може да направи. Ползвам "и други", защото хората на протеста не са се самоопределяли никога, това направиха управляващите. Но... сбъркали са...

Протестите от лятото на 2013-та не са като протестите, с които в Москва те учат как да се справяш. Търсиш лидерите и ги унижаваш и унищожаваш, после последователите малко по малко стихват. "Хуц-хуц!", както би казал един пародиен комиксов facebook-герой (също активно подкрепящ протестите срещу Орешарски, между другото).

Как унищожаваш лидерите на протест, единствената ясна част от който са часът и мястото на събиране, както и маршрутът? На кого точно са последователи хора със среден и едър бизнес, които се събират всяка вечер с децата си, колеги, партньори, че и служители (какво сега - не мога да се виждам с шефа си, ако съм излязъл доброволно ли)? Как внедряваш провокатори, когато на 5-та минута около тях е образуван сериозен кръг от свободна площ, за да се види разграничението на мирно протестиращите от тях? Препоръчвам на политическите инженери на правителството (опериращи по-скоро като минни инженери) книгата "Морската звезда и паякът", за да разберат защо каузата им е "perduta".

Иначе другарите успяват да се ориентират към мястото, където да атакуват - ползват младите кадри, в които са инвестирали досега прикрито и не чак толкова, за да "наблягат" на тяхната си гледна точка, като уж тактично налагат негативно отношение към протестиращите. И там обръщането на неколкодневно недоволни стана за нощ. Обаче... само мястото е вярно, а маниерите са толкова остарели - погледнете copy-paste-троловете във Facebook и онлайн изданията - че просто създават успешно пренебрегван шум.

И колкото и да се опитват да ни разделят на "гласували за нас"-"гласували за Бойко"-"гласували за ония, които не влязоха", всички ние сме европейски граждани и "голямата сестра" в Брюксел ни наблюдава внимателно. И ако през есента се окаже, че пак ще ни дърпат ушите, към протеста на "умните и ситите" ще се присъединят и "другите и другите". Тогава като "не човек, а желязо" ще трябва да се проявят другарите, за да избегнат позора си. А той, позорът, си е лично тяхна заслуга, хората просто всеки ден им се присмиват допълнително с нови и нови акции (внушението от вчера беше достатъчно сило - "няма море за нас, но не пречи да имаме плаж на метри от вас").

"Разделяй и владей" може да проработи само в общество, в което болшинството от хората са неуки и подчинени. Макар тенденциите и у нас да са такива, критичният минимум на "активно недоволни" ще продължи да е достатъчно висок, а "триъгълникът на властта" между Министерски съвет, Президетството и административната сграда на Народното събрание - пълен със знаещи какво искат протестиращи. А те искат само едно: "Оставка".
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар