26 май 2015

Другата Моника

Евродепутатът Моника Маковей след срещата си с представители на Протестна мрежа, които й подариха плакет за почетно членство
10 години. Най-малко толкова ни делят от братска Румъния и началото на успешния опит на северните ни съседи да сложат край на корупцията по висшите етажи и с това да си стъпят на краката, захвърляйки тежкото наследство от режима на Чаушеску.

Преди 10 години Моника Маковей, бивш прокурор и адвокат, застава начело на правосъдното министерство на Румъния и настъпва газта на съдебната реформа. Десет години по-късно румънците могат да се похвалят с добро и най-вече ефективно антикорупционно законодателство с влезли в сила присъди срещу висши политици и бизнесмени, докато ние слушаме обещания от страна на поредно правителство, а всеки голям корупционен скандал потъва в тъжните спомени на времето.
"Корупцията разрушава страните - създава алтернативна реалност и убива доверието между хората" Моника Маковей #правосъдиезавсеки
Posted by Инициатива "Правосъдие за всеки" on Monday, May 25, 2015
Самата Маковей беше в България вчера по покана на инициативата "Правосъдие за всеки" и взе участие в дискусионния форум "Гражданският глас срещу корупцията – кой чува?". Разказа за първите си стъпки и трудните моменти, в които е била сама срещу всички. Даде и своята проста формула - нужен е дори само един човек, който да рискува всичко и да се изправи срещу корупцията. И ако политиците не искат промяната, то някой отвътре на съдебната система - прокурор или съдия, също може да извърви целия път на борбата за правосъдие.

Разбира се, не е толкова лесно, колкото звучи, но промяната трябва да започне все отнякъде. Някой, който да е готов да казва "не" на ръководителите си, да държи в тайна разследванията и спецоперациите, дори да рискува личния си живот. Имаме нужда от своите Харви Дент и Джеймс Гордън, дори да не можем да си позволим българска Моника Маковей.

Ние тук си имаме наша си Моника, която сякаш и заслужаваме като нация. Онази Моника, която дълго време разпределяше тлъсти медийни субсидии и като премиер в сянка привикваше на килимчето главни редактори и "свои" журналисти. Бе разпитвана от парламентарната комисия по случая "Хохегер", в рамките на който австрийският лобист получи солиден хонорар от първата Тройна коалиция през 2006 г. После Хохегер бе осъден в Австрия по дела за подкуп на политици, докато българската съдебна система не се интересува от Моника С. А междувременно добре разработената от нея система на медийни бухалки продължава смело да удря срещу всеки, противящ се на правителството. Без значение кой е премиер - вече пореден мандат, както се уверихме и вчера след публикациите в "кафевите" медии.

Вероятно е назрял моментът, в който ще трябва да решим коя е Нашата Моника, която искаме да последваме, и коя да бъде Другата Моника, за която искаме да забравим. И предвид хората, които срещнах на конференцията вчера, инициативата "Правосъдие за всеки" е чудесен начин този момент да се превърне в моментум.

P.S. Един от най-важните елементи на вчерашния форум беше прочитането на Манифеста за правосъдие, първия официален апел от страна на "Правосъдие за всеки", разпространен преди няколко дни. Прочете го Иво Захариев, който освен част от инициативата, е и актьорът, изиграл култовия полицай от "Под прикритие" Мартин Христов, който в сериала разследва някои от най-големите мафиоти в страната.



Прочети тук целия Манифест за правосъдие:

Достойни хора на България,

Държавата, в която живеем днес, не е държавата, която искаме да оставим на децата си.

България е в тежка криза на институциите. Те, заедно с политиците и зависимите медии, са се превърнали в бутафория на демокрация, а не в радетели за справедливост и истина.

Справедливостта е изчезнала от нашето ежедневие, заменена от цинизъм, конформизъм и политически сметки.

Животът без истина съсипва надеждите ни да живеем в по-справедливо и почтено общество, без зависимости, кръгове и недосегаеми.

Корупцията е пропила нашия бит и достига до най-високите етажи на властта.

До вчера това беше срамно, а днес вече е отчайващо.

Този начин на живот разрушава нашето гражданско достойнство с всеки изминал ден.

Ние се срамуваме да живеем в подобна имитация на държава.

Ние вярваме:
Промяната към по-добро е възможна – тук и сега.

В България има достойни хора, които имат сили да се преборят за ново мислене, висок морал и независимо правосъдие.

Ние можем да живеем в достойна държава, в която институциите са по-силни от политиците и от тези, които стоят зад тях.

Ние искаме:
С необходимите законодателни и конституционни промени, да се гарантира реалната независимост на правосъдната система.

Независимост от задкулисни влияния и политически натиск.

Реформите в съдебната система да се извършват от доказано почтени, мотивирани и компетентни хора.

Професионализъм, ефективност, мотивация и отчетност в работата на магистратите.

Ефективни разследвания за корупция във високите етажи на властта, включително и съдебната.

Нулева толерантност към корупцията.

Независимост, но не недосегаемост.

Ние призоваваме:
Гражданите, които споделят тези ценности и поставените цели, да ни подкрепят с всички гарантирани от Конституцията средства с една цел – ликвидиране на корупцията на всички нива на властта.

Достойните и почтени магистрати да бъдат подкрепени в своите усилия за ефективна промяна на съдебната система.

Народните представители без повече отлагане да предприемат необходимите конституционни и законодателни промени, гарантиращи ефективна съдебна система.

Призоваваме за гласуване по съвест, а не по партийна лоялност.

Медиите и неправителствените организации да подкрепят усилията за истинска реформа на българското правосъдие.

С общи усилия промяната е възможна и ние вярваме в това.

Длъжни сме пред себе си, децата си и децата на нашите деца

да изградим една справедлива и почтена България!

За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар