01 декември 2014

Имаш ли си любим психолог? Запознай се с Михай Чиксентмихай


Не разбирам почти нищо от психология. От онази, истинската, за която пишат по книгите и учиш 4 години, докато получиш диплома за начинаещ. Всичко, което съм научил, съм прихванал покрай професионалните книги, които опитвам да чета през половината от времето (в другата половина редувам български и чужди автори). Ако ме питаш за имена на известни психолози, не мога да ти кажа. Това е.

Едно име обаче ме преследва вече няколко години, без да имам възможност да се запозная отблизо - Михай Чиксентмихай. Познат у нас на места като Михали Чиксентмихали. Определено най-цитираното име в бизнес книгите, които чета. Какво обаче можете да прочетете от него? Нищо. Защо? Не знам. Вероятно не би се продавал толкова добре, колкото поредната брошурка за лесно забогатяване.

Трябва обаче да ви запозная. Ето малко инфо за Михай:

Михай Чиксентмихай е професор по психология и мениджмънт в Клермънт, Калифорния, бивш ръководител на департамента по психология на Чикагския университет. Роден е на 29 септември 1934 година в хърватския град Риека, тогава носещ италианското име Фиуме. На 22-годишна възраст емигрира в САЩ, където получава психологическо образование и завършва доктурантура в Чикаго.

Чиксентмихай е автор на над 120 книги, изследвайки усилено щастието, креативността, мотивацията и удовлетворението, въвеждайки психологическото понятие "поток". Според него състоянието на поток е състояние, в което ние сме толкова погълнати от дадена дейност, че нищо друго няма значение. Изживяването по време на поток е толкова въвличащо, че ние сме склонни да го изживяваме дори и това да ни струва много. Изпадаме в това състояние, когато сме погълнати от задача, която сама по себе си ни носи удоволствие.
"Егото остава на заден план. Времето лети. Всяко действие, движение и мисъл следват идват непосредствено след предходното, като джаз мелодия. Цялото ви същество е въвлечено, ползвате силите си до краен предел", пише Чиксентмихай. (повече: тук)
Срещам името на Чиксентмихай предимно в книги на Изток-Запад, така че надеждите ми за неговото издаване са насочени най-вече към тях. „Потокът: психологията на оптималното преживяване“ ми се струва задължителна, така че... стискам палци.

Дотогава, един TED Talk на тема "Потокът: тайната на щастието":

За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар