12 април 2007

Отново за свободата на словото

От вчера медийната ни общественост е разтърсена от сериозен скандал, по средата на който стоят две добре известни фигури в тази сфера - иконата на българската журналистика Кеворк Кеворкян и "рекламният бос" (много добро клише) Красимир Гергов. Двамата се изправиха един срещу друг в пряк ефир в предаването "Коритаров LIVE" по Нова ТВ.
А всъщност този скандал въобще не е от вчера. Личният ми архив по въпроса датира още от края на миналия септември, а публикациите вътре са от в-к "Дума" от периода 17 юли - 2 август 2006 година. Предполагам обаче, че темата въобще не е оставена без продължение и в червения официоз има още материали по въпроса. Интересното в случая е, че "разследването" наистина е меко казано "червено" - води се от журналисти от двете медии, най-ярко клонящи към БСП - вестник "Дума" и телевизия ББТ. А както казва и Кеворкян, наближават избори, идва време за разпределение на медийното присъствие на партиите...
Това, което ме интересува, е защо не се зашумя толкова, когато скандалът избухна в "Дума", а едва година по-късно, когато Кеворкян (който, оказа се, имал стари сметки за разчистване с КГ) се появи при колегата си Коритаров, хванал под ръка платежно нареждане. Явно когато партийният печат опита да направи качествено разследване, макар и с не съвсем ясни подбуди, обществеността мълчи неодобрително. А сега всички са насочили вниманието се към титаничния сблъсък Кеворкян - Гергов само защото неговото ритуално начало бе поставено при бившия агент на ДС Георги Коритаров. Та се стигна до лобита, тошотошевци и други такива.
Най-вероятно всичко ще се завърти около имената на участващите в спора и до сериозни последствия няма да се стигне. Единият говори за свобода на словото, другият твърди,че постоянно го клеветят - можем да си се въртим до безкрай, както се увери ли лично агент Албърт. Но отново ще има много шум за нищо. Гарантирно!

0 коменара:

Публикуване на коментар