12 април 2007

Отново за свободата на словото

От вчера медийната ни общественост е разтърсена от сериозен скандал, по средата на който стоят две добре известни фигури в тази сфера - иконата на българската журналистика Кеворк Кеворкян и "рекламният бос" (много добро клише) Красимир Гергов. Двамата се изправиха един срещу друг в пряк ефир в предаването "Коритаров LIVE" по Нова ТВ.
А всъщност този скандал въобще не е от вчера. Личният ми архив по въпроса датира още от края на миналия септември, а публикациите вътре са от в-к "Дума" от периода 17 юли - 2 август 2006 година. Предполагам обаче, че темата въобще не е оставена без продължение и в червения официоз има още материали по въпроса. Интересното в случая е, че "разследването" наистина е меко казано "червено" - води се от журналисти от двете медии, най-ярко клонящи към БСП - вестник "Дума" и телевизия ББТ. А както казва и Кеворкян, наближават избори, идва време за разпределение на медийното присъствие на партиите...
Това, което ме интересува, е защо не се зашумя толкова, когато скандалът избухна в "Дума", а едва година по-късно, когато Кеворкян (който, оказа се, имал стари сметки за разчистване с КГ) се появи при колегата си Коритаров, хванал под ръка платежно нареждане. Явно когато партийният печат опита да направи качествено разследване, макар и с не съвсем ясни подбуди, обществеността мълчи неодобрително. А сега всички са насочили вниманието се към титаничния сблъсък Кеворкян - Гергов само защото неговото ритуално начало бе поставено при бившия агент на ДС Георги Коритаров. Та се стигна до лобита, тошотошевци и други такива.
Най-вероятно всичко ще се завърти около имената на участващите в спора и до сериозни последствия няма да се стигне. Единият говори за свобода на словото, другият твърди,че постоянно го клеветят - можем да си се въртим до безкрай, както се увери ли лично агент Албърт. Но отново ще има много шум за нищо. Гарантирно!
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар