25 октомври 2009

Защо нямам Фейсбук?

И кво, гадно ли ти е, че нямам фейсбук?
Ма... Доста си назад, сладурче. Имам фейсбук. Само дето не е личен, а корпоративен (брех). Служебен. На сайта. На Азчо.
Преди ме питаха дали аз не съм случайно Медиен панаир, но ги поглеждах миличко със сини очи и те спираха да питат. Вече половин година отбивам сериозно всяко подпитване на живо "Ама ти ли си Аз чета". Викам: не, Александър съм. Ти кой си? Ама как, нали сме приятелчета във Фейсбука. Е, да, ама сте 1100 човека, не мога да ви знам всичките. Азчо сигурно ви знае. Айде, чао.
И така. Много като тебе вече плакаха... че не могат да ми гледат голите снимки от морето, нито пък да виждат коя сутрин съм забравил да си изпия кафето. Само да напомня нещо: аз не пия кафе! Денят ми не зависи от съвета на д-р Хаус или пък от простотията, която баба Севда мисли за мен.
Е, още по-хубаво ще ми е, ако не ми се налага през ден да разтагвам Аз чета от зодията на всеки трети или пък да се чудя днес Туити ли ще е или Тазманийският дявол. А ако сръчкаш Азчо още веднъж, такива тупаници ще ти дам, че ще запомниш лилавата му логономия.
И кво сега? Като най-големите идиото съм, дето нямат фейсбук. Еми да, ама пък съм стигнал до 48-мо ниво на Car Madness-а и до 46-то на Motorcycle Madness-а. Rollercoaster-ът ми е вече 14-то ниво, а като си направя FarmVille догодина, ще ти давам да ми береш царевицата през 3-4 дни.
Ако се чудиш кой е тоя идиот, който по няколко пъти на ден има глупостта да ти праща линкове за книги и други подобни простотии, тегли му една майна. Аз ще съм... Но понеже нямам личен фейсбук (за трети път вече), продължавай да четешсъщите тия глупости, докато най-накрая оъзнаеш, че отдавна е било време някой да направи качествена медия за книги и четене у нас.
Защо нямам фейсбук, като съм такъв ексхибициониран перко ли? Щото преди няколко месеца си направих Twitter и си редя там наред. Само дето там не карам никой да ме чете и никой не ме лайква през 30 секунди. Само ритуитватот време на време, но тва е щото са пичове.
А сега. Отивай да следиш френдчетата, в счупената лицекнига, аз си пускам да гледам "Сакъз"...
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

11 коментара:

  1. алекс, проблемът е, че вместо да си направиш КОРПОРАТИВЕН акаунт, си си регистрирал личен. и адваш наред като човек, не като МЕДИЯ. при това положение няма какво да се сърдиш, че се шегуват с тебе

    ОтговорИзтриване
  2. бИстра, нещо не те разбрах... Какъв ми е акаунтът?

    ОтговорИзтриване
  3. с личните акаунти ставаш "приятел" (те са хора), на корпоративните ставаш "фен"
    на "аз чета" пише твоята рожденна дата вероятно (1986) и въобще цялото нещо (с тагване по снимки, лична информация и т.н.) е профил за хора
    и на егмонт така се бяха объркали, някой 1991 го беше регистрирал (пак така му пишеше датата на раждане), но днес получих имейл, че са се усетили и да го променили - http://www.facebook.com/acheta?ref=nf#/pages/Sofia-Bulgaria/Egmont-Blgaria/186177790379?ref=sgm

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък имам фейсбук. От девет месеца. И реших да обобщя това, което, хм, ми се "случи" там

    http://asktisho.wordpress.com/2009/10/26/collective-loneliness/

    ОтговорИзтриване
  5. Не, не съм роден на 7 юли, блогът е "роден" на тази дата преди 3 години, а това лято пак на 7 юли стартирахме сайта. 1986 е моята рождена година (тук лесно се вижда на коя дата съм роден - сърч горе), но не дава да се регистрираш, ако си по-малък.
    Фен страницата е едно, корпоративният профил е друго. Справка: множество корпоративни профили на световноизвестни компании. Предимствата на фенстраниците са други, но не са подходящи за целта :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бистра, нещо се бъркаш с терминологиите ми се струва. Във "Фейсбук" функционалностите определят как ще използваш даден модел на профилно управление. В този ред на мисли мога да си направя фен страница, група и профил под името си.

    "Аз чета" профилът "адва наред". И за да допълня, кое те кара да мислиш, че само Александър Кръстев като главен редактор го модерира?

    Смяташ ли, че гл. редактор на цяла медия има време да си го губи във "Фейсбук" и да "адва наред"?

    Когато не си правиш домашното звучиш само нелепо, да не кажа друга дума. Съветвам те да го правиш за в бъдеще, за да не се "пошегува" някой с твоя профил.

    ОтговорИзтриване
  7. Всъщност, Фейсбук забранява използването на личен профил за корпоративни цели, мисля, че това се опитва да каже Бистра.

    Имайте предвид, че някой недоброжелател (конкуренцията) може да ви "rеport for mark" и трудът ви да отиде напразно...

    ОтговорИзтриване
  8. Бистра по добре не си прави труда да пишеш коментари тука. Особено след като си толкова заблудена, не си пишеш "домашното", и звучиш така "нелепо". И моля те как може да не знаеш че главният редактор на медията "аз чета" няма време да стои въж фейсбука. Шок и ужас!!!

    ОтговорИзтриване