13 май 2010

5 неща, които трябва да знаеш преди да излизаш с PR

Това PR-ите са странно племе - много джиджани, интелигентни и с високо самочувствие. Когато опре до любов обаче, всички тези неща може да се окажат пречка. След като вече знаем кои са 5-те важни неща, преди да започнеш да излизаш с журналист, да видим и 5 неща, които всеки трябва да знае, ако излиза с PR. Първо аз ще изложа една мъжка гледна точка по въпроса, а после няколко дами от PR-авангарда у нас също ще дадат малко светлина в сложната душевност на жената PR.
Държа да ти кажа, че това е много програмна публикация. Не знам докъде си с любовта, но ако ти се наложи да илизаш с човек, който се занимава с PR, тежко ти горко. Ето за тези хора е и публикацията, която следва.

1. Приготви се за сериозна манипулация! Е, не задължително в негативния смисъл. Но имай предвид, че като специалисти по комуникация, PR-те обръщат сериозно внимание на това как поднасят цялата информация и много често има изненади (най-вече приятни), заради пропусната една малка, уж незначителна подробност. Според Ана Динкова това "свойство" се дължи на факта, че добрите PR специалисти умеят ловко да прокарват собствените си идеи и да убеждават събеседника си, че сам е стигнал до определено заключение. По-важното обаче е, че според нея това умение се използва особено успешно с манипулативна цел от жените представителки на PR-гилдията. Василена Вълчанова пък много намясто отбелязва, че PR-ът ще използва заобикаляния на правилата, за да каже това, което иска - точно като вмъкване на т.0, когато са го помолили за 5 неща ;) (каква е тази т.0 - след малко ще разбереш - б. x4o)

2. Приготви се за дълги и продължителни социални контакти почти всеки ден! PR-те са родени да контактуват. Особено пък мъжът PR, като редко срещан вид в тази професия, е доста апетитно парче за останалата част от обществото, така че често получава покани за коктейли, събирания на по чашка и всякакъв друг вид soirées. Без значение от пола пък, PR-ът постоянно организира някакви събития, така че се готви и да не присъстваш на много от тях. Някои съветват и да свикнеш с факта, че във връзката ти с PR-а ще има и трето лице - мобилният телефон, а и не е изключено да започнеш да ревнуваш от лаптопа.


3. Приготви се да разбереш защо дяволът е точно в детайлите! Това е - професионалното изкривяване към желание всичко до най-малката подробност няма как да не се отрази и в личния живот. Когато професията ти изисква да изпипваш всичко докрай, свикваш да си подреждаш по този начин нещата навсякъде. А може и да е обратното - в личния си живот някои PR-и пропускат момента с "изпипването" точно защото са се пренаситили да го правят професионално. (Добре, де, тази точка може да се дължи и на това, че познавам доста PR-и, които са зодия Дева, но съм сигурен, че "овните" и "стрелците" в бизнеса също имат подобни наклонности.)

4. Приготви се за голямото чакане! Вероятно не знаеш, но PR-те не са от най-точните хора. Имам 2 концепции по въпроса - или е защото постоянно довършват нещо/поредната среща се е забавила прекалено много, или това е изкривяване, получено от дългата комуникация с журналисти. А е обществена тайна, че журналистите не обичат да ходят особено навреме на организирани от PR-и събития. (Но пък са доста взискателни към пиарите, когато наближи крайният срок за затваряне на броя/емисията.)

5. Приготви се за дълги нощи, в които партньорът ти не спира да работи! Ами, истината боли. PR-ите обикновено нямат работно време. Дори е по-правилно да се каже, че нямат почивно време. Постоянна организация на събития, координация на различни процеси, нужда от наваксване на невъзможни крайни срокове. Живот ли бе, да го опишеш! Факт е, че в подобни моменти (в случая заговорихме за нощи), PR-професионалистът има нужда от повече ласки, но вероятността по време на секс да чуеш име, различно от своето... Да, изнервящо е някак, когато трябва да правиш няколко неща едновременно и лапсусите просто се случват.
Според Васи това дори е Правило №0. (цитат: Ключово базисно правило - да не кажеш после, че не са те предупредили). И тук Ани допълва, че ако си мислиш, че може да изненада любимия си PR и да го замъкнеш на някое затънтено и романтично местенце, особено без добър обхват на мобилна телефонна мрежа или интернет, то шансът да си ходиш сам е много голям.

Какво добавят мацките:
 • Никога няма да получиш точен отговор на конкретен въпрос, особено ако въпросът е неудобен. Все пак, това са добре обучени хора, които могат да говорят много без да казват нищо и са готови да използват уменията си винаги, когато се наложи. И не си прави труда да продължаваш да копаеш – колкото по-дълбоко се ровиш, толкова шансовете за успех са по-малко. (Ани)
 • Ако по време на вечеря му се обади клиент, PR-ът ще вдигне. (Васи)
 • Ако девойката се задържи прекалено дълго в тази професия - приеми факта, че наднорменото тегло е право пропорционално на успеха в професията и е признак за професионално дълголетие.
 • Докато си в тоалетната, PR-ът ще си провери пощата през телефона и ще разцъка социалните мрежи. Дори по време на почивката ви ще намери момент да се информира за новините - може пък светът да се срути без негово знание! (Васи)
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

5 коментара:

 1. Добавям още нещо:
  Приготви се да използваш всякакви мили думи и ласкателства, тъй като ПР-ът е свикнал да е в центъра на вниманието и обича да го хвалят за добрата му работа ;))
  Кръстев, от писаното по-горе си правя следния извод "Плюй си на петите и беж далеч от PR-а" :)

  ОтговорИзтриване
 2. Да ти кажа, от повечето жени PR, които познавам, хич, ама хиич не си стрива да бягаш ;)

  ОтговорИзтриване
 3. Мъжът ПР е мъжът мечта! винаги усмихнат, пълен с интересни идеи и новини, активен, забавен, с желание за образование и РАЗВИВАЩ СЕ. Напълно пасва на моите разбирания и начин на живот. 10х, Ал, че ме убеди в писмен вид в тези мои тайни предположения. Сега ще чакам списъка с ПР-и мъже, с които ще ме запознаваш. Историята трябва да има продължение! :)))

  ОтговорИзтриване
 4. А дали ще се появи и списък с ПР-и жени :) с които да ме запознаеш :P

  ОтговорИзтриване