неделя, 30 септември 2012 г.

Как да преборим пиратството?

Умирам за музика. Периоди, в които слушалките не са били на ушите ми за няколко дни, приемам като някакъв период на "криза". Те отминават бързо. Слушам предимно нова музика, обикновено такава, която в България никой не издава официално, и то само цели албуми. Често "пиратствам" (ей, че хубава дума) и по-комерсиални неща, които вероятно някой разпространява и у нас на дискове (???). Всичко останало слушам в YouTube от официалните канали на изпълнителите. Не съм теглил българска "емпетройка" от има-няма 7 години.

Поради тези и още безброй много причини кампанията, чийто постер виждаш тук, ме обижда.


Момчето не ми е никак познато. Вероятно е спечелил някое от всички 9 музикални риалити формата, вървящи на гърба един на друго и обречени още с първия кастинг. Съмнявам се, че някой изобщо е теглил някога пиратско негова песен, но да кажем, че е млад и това е един от малките шансове да покаже своята отговорност към гилдията. Но да ми каже само някой какво правят в кампанията Алисия, Д2, Милена Славова, Румънеца и Енчев (пълният списък с хубавци е в блога на МУЗИКАУТОР)? Оплакват се от липса на участия или може би се скъсват да издават албуми?

Промотираха кампанията с чудни хепънинги, в които доказани звезди пеят като улични музиканти, като се стигна до ето тази обида (вероятно няма нужда да казвам, че тази девойка също не ми е позната и някак не ме е срам от това):


Позволих си да изразя недоумението си от това недоразумение, когато получих прессъобщението за кампанията, давайки и няколко препоръки наред с това. В отговор разбрах, че всъщност, някъде в края на съобщението, става ясно, че към края на годината щяла да тръгне мултимедийна платформа, от която напълно легално да се свалят песни и албуми на български изпълнители.

Чудесно, похвално, но толкова от ХХ век... Разбираш колко назадничава е тази идея в света на iTunes и YouTube, когато видиш това видео:


Ако случайно не знаеш, това е Армин ван Бюрен, транс DJ #1 в света от няколко години насам. Това е негово официално DVD от 2008-а година, качено за безплатно гледане в официалния му YouTube канал. Забеляза ли, че при изгасване на прожекторите светват стотици телефони и фотоапарати, записващи видео. А забеляза ли, че имаше хиляди полудели от кеф хора на неговия сет?

Да, живеем в XXI век, където големите изпълнители нямат против музиката им да бъде споделяна от феновете, любовта към музиката им да бъде споделяна от феновете. Живеем във време, когато музикалните творци използват всички канали за комуникация със своите почитатели, премахвайки възможно най-много ограничения - под видеото в YouTube например можеш да видиш доста линкове, от които да си го купиш, ако желаеш.

ОТКЪДЕ, ПО ДЯВОЛИТЕ, МОГА ДА СИ КУПЯ ДИСК НА Д2 - ОТ ОМV?

Мили мои родни творци, не правете така, че тези, които ви слушат, да ви намразват. Не ги обиждайте. С пиратството няма да се преборите, защото не сте негови жертви. Ако пускате повече от песните си безплатно в интернет, ще имате много повече фенове на участията си. Колкото повече фенове има на едно ваше участие, толкова повече ще са и самите ви участия. И няма да има нужда да продавате скъпо труда си, няма да има и нужда да се продавате толкова жалко, като Ъпсурт, които пеят само в марки. Но не германски.

P.S. А кога за последно видя Азис да участва в кампания против пиратството?
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

1 коментар:

  1. Аз споделям мнението ти по въпроса, а послеписа за Азис е 100% верен, може и да не прави хубава музика (според мен), но рекламата му, всичките там скандалчета и новини, те много повече увеличават интересуващите се от него.

    Аз съм виждал един негов албум - за скромните 3 лева. Той много добре е разбрал, че ако иска да вървят нещата, по-добре да ходи да изпълнява на живо, ама си ходи човека.

    За мен той е българския изпълнител днес, не на ценностната музика, а на правилния "бизнес" модел.Ако младите могат да научат нещо от него, то е единствено това.

    ОтговорИзтриване