26 юни 2014

Защо грешната комуникация с блогърите може да Ви навреди?

Днес получих доста интересен имейл на пощата си в AzCheta.com - от издател, който (смята, че) е доста активен в комуникирането на новите си книги, но е озадачен как така не е получил нужното внимание от екипа на нашия сайт.
Като изключим чисто комуникационната абсурдност на един подобен имейл от човек, който всъщност с това си вади хляба (припомням - книгата е най-старата медия), поставянето на начало на разговор с когото и да било в подобен тон означава само едно - нулева вероятност за положителен изход. И гледаме на това чисто човешки, нали така!
Всъщност, проблемът се състои в това, че често компаниите/мениджърите смятат, че блогърите се ласкаят от всеки осъществен контакт и, бидейки на седмото небе, веднага започват да пишат хвалебствени материали в блоговете си. Да, ама не, както би казал всеки средностатистически потребител на Wordpress. Това разбиране, характерно за първото десетилетие на века, може да доведе до много негативни последици.
Ето и причините:
  • Блогърите са докачливи - всеки от тях е човек-медия и държи да получава нужното внимание и уважение. Ако то липсва, блогърът също може да покаже неуважение - най-вече в Twitter и Facebook, ако сте започнали зле, блогът му/й дълго ще е затворен за Вас;
  • Доказалите се блогъри се радват на постоянния контакт от брандовете, така че със сигурност някой Ви е изпреварил. Затова и първото впечатление трябва да е добро, иначе отивате далеч на опашката;
  • Блогърите не обичат да им говорят за пари - ако го направите още в първия разговор, може да ги отблъснете. Те имат блога си като кауза и смятат, че дължат на читателите си обективност и безпристрастност. (Е, това в общия случай не би трябвало да е така, защото обективността на медиите е нещо като мит, а един блог трябва да е всичко друго, но не и безпристрастен - нали все пак списващият го блогър има лично мнение). Ако пък случайно намекнете, че съдържанието им е платено, краят на света е близо!
  • Блогърите са задружна общност, мафия дори. Ако се държите зле с един от тях, срещу вас може да се обърне цялата блогосфера. Ако подходите лошо с блогър и той сподели в социалните мрежи, с останалите ще Ви е далеч по-трудно.
На много компании им се налагат да се справят с миникризи, причинени от оплаквания или изказвания на блогъри. Най-доброто справяне с кризата обаче е превенцията. Така че - бъдете дружелюбни с блогърите и не им правете нищо, което не бихте искали някой да направи на Вас.
Успех!
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар