18 декември 2006

"Ако някой ви каже, че това е новина, пратете го в журналистическия факултет."

Това е цитат не от кого да е, а от "великия" Мартин Карбовски . Предполагам, че има предвид някоя от "формалните стойки за микрофон пред Министерския съвет". Същият този човек обаче много добре знае, че по-голямата част от хората, практикуващи това "съществуване", нямат нищо общо с ФЖМК.
Чудя се защо все "Факултетът по журналистика" е в устата на хората (a едва ли някой от въпросните хора би назовал името му правилно, без да прави справка). Дали това не е подсъзнателно - ами ако на банката до Държачка Микрофонова небрежно си записва лекциите Гений Журналистов (е, не е задължително да е мъж)? Та нали въпросният г-н Карбовски, макар и изявяващ се под формата на нещо като "фрийленсър", е застрашен в професионално отношение. Да, де, ама едно е да си завършил в ЛТУ и после във ФЖМК, друго е да си чакаш все още шанса на живота. (Интервю на Диян Енев за "Сега" от 2002 г.: "Мартин Карбовски е завършил две висши - мебелно инженерство и телевизионна журналистика... В момента е програмен директор и водещ на предаване в Дарик радио.")
Всъщност, склонен съм да се съглася: по-добре е, работейки за нечии интереси, да се правиш на различен и да ругаеш наляво-надясно (едва ли на това са научили господин Архангеловски, докато е бил във Факултета), отколкото да си живуркаш безинтересен живот. Но пък първокурсник на пресконференция на Първанов или Станишев не е съвсем малко постижение, нали?!?



Може би така е изглеждал Мартин Карбовски по времето, в което е бил "пратен" в "журналистическия факултет".
А-а, не, той не е чак толкова бездарен, за да го пращат там.*


* Снимки: novinar.net и vsekiden.com
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

2 коментара:

  1. ох, какъв е проблемът, момчета?!? какво делите с карбовски? не че скоро съм го гледала/слущала, ама бая работи съм чела и ми харесват :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мхм, с Мартин нищо не делим, дори ни помогна миналата година и се отзова, когато го поканихме за гост в дните на свободното слово. Ама не може човек да забравя откъде е тръгнал. Да се огледа и види колко от колегите му са завършили ФЖМК. Това, че попада само на черни овце, не означава, че цялото стадо е краставо!
    Да си имаме уважението...

    ОтговорИзтриване