03 март 2007

Докъде стигна българската "сериозна" журналистика

Честит празник!

И дотук беше хубавата част. Защото нещата май съвсем не са в ред. Има нещо гнило... Къде ли? В родните журналистически среди.
Днес се уверих, че медиите ни тотално са ожълтели. И то не в истинския смисъл на термина, който Пулицър налага преди повече от век, а в нашия си, изпълнен с тъга смисъл. И което е по-лошото, оказва се, че да четеш Шок (Шоу или както му е там името) е доста по-рентабилно, отколкото останалите издания, претендиращи за качественост. И за да не остана голословен, показвам това, което ме ядоса тази сутрин:Това прекрасно банерче се появи на уеб-страницата на вестник Монитор преди десетина дни. Звучи обещаващо, нали: "национален флаг" или поне "знаме" на България. Днес обаче се уверих, че родината ни, според определен кръг журналисти, заслужава да бъде почетена и поздравена за празника си с... хартиено трибагрениче с размери 15х25 (приблизително) сантимтера. И дотук беше цялата грандиозност на "патриотичния" проект на хората на Блъсков да "събудят" народа. Всъщност, може би успяха. Али ако не са, до края на деня ще успеят, когато доста хора ще получат заедно с вестника си един "флаг".

Сигурно знаеш, че не чета 24 часа и Труд по субективни причини (споменах ли нещо за жълти вестници? За мен те са такива). Мисля съвсем скоро да увелича "черния" списък. Просто защото медии, които се подиграват по този начин с аудиторията си (какво като у нас не се печели от тираж!), не заслужават да бъдат на пазара.

И накрая: причината, поради която родната имитация на жълта преса е по-купувана - заради подобни жалки изпълнения като днешното на Монитор и поради факта, че грозният опит за увеличаване на продажбите с прикрепянето на DVD дискове към книжното издание при "жълтите" издания е доста е по-изгоден - две филмчета + солиден като обем "вестник" за 2.50, вместо вестник, пълен с обяви и некролози + "шедьовър на киното" за 3.50.

P.S. Добре, де, понякога в качествените български вестници има и "национален флаг"!
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

2 коментара:

  1. Ох, и на мен ми омръзнаха тези изцепки. Ма върха беше мартеницата "не сте сами" в стандарт. Гнусна гавра с традициите и трупане на активи от страна на издателя на тоз гениален вестник ( уверявам те че го казвам кат читател, а не като работещ за конкурентна медия!)

    ОтговорИзтриване
  2. Спокойно мога да заявя, че не съм съгласен с мнението за "Стандарт". Той БЕШЕ гениален вестник, но само в началото. Онова време вече, за съжаление, отмина и на преден план излезе окрупняването на пазара. Че и останалите икономически инструменти, които отдавна преобладават в родното журналистическо пространство.
    Иска ми се да вярвам, че пътят, по който е поела вашата медийна групировка, е правилен, но не мога да бъда съвсем сигурен. Мисля си, че ти също не можеш да бъдеш.

    ОтговорИзтриване