30 ноември 2008

Битката за сутрешната чаша кафе

Както предполагам знаеш, не съм особен фен на кафето. Половината от мацките (които доскоро бяха) около мен обаче са ненормално луди на тема "първото кафе". И голяма част от пичовете. А когато стане дума за някоя известна марка, хората просто полудяват. Доскоро всички се радваха на Onda и Costa Cafe, други пийваха в Dunkin' Donuts, въпреки че у нас те залагат предимно на поничките. И така - всички за скъпото уж гурме кафе. Този материал не цели да прави никакъв пиар - нито бял, още по-малко черен - на никого. Просто е експресия на дълго държаните ми впечатления за един огромен по размери бизнес, който спокойно мога да сравнявам с търговията с цигари и наркотици (и почти с търговията с оръжия).
Голямата новина от този месец е, че Starbucks стъпи и у нас. На много хора ще липсва Pizza Hut на ъгъла срещу ДАМС, но много повече ще се редят всяка сутрин за чашка
 златно (и буквално) кафе в зелената кафетерия. И въпреки че в световен мащаб компанията отбеляза 97% загуба за последното тримесечие спрямо същия период през миналата година - $5 млн. печалба в периода юли-септември 2008 срещу $159 млн. за юли-септември 2007 г., от които 105 млн. за ремонти - и ще се наложи да затвори над 600 магазина в САЩ, заради кризата, веригата намери партньор, който да отвори заведение в България.
И докато новата обслужваща рекламна агенция на 
Starbucks за САЩ BBDO 
посъветва своите клиенти да поощрява всички гласували на изборите с безплатна чашка кафе, на българските им рекламисти ще им по-леко с налагането на марка-световен лидер, но много по-трудно да привикнат потребителя с високите цени на зелените чашки. Разбира се, тук никой няма да се притеснява от начина, по който мултинационалната компания се отнася с фермерите, от които изкупува кафето си, нито от директните атаки на Dunkin' Donuts срещу кафето на Starbucks. (Когато излезе тази кампания се допитах до Нели Огнянова и тя ми каза, че подобна сравнителна по вида си реклама е съвсем нормална за САЩ.) Така че, както казват братят руснаци, "Поживём - увидем".

P.S. Не обичам особено много Onda, защото мразя изкуствено надутите цени. В Dunkin' ходя много рядко - предимно когато искам да се натровя със сладко. Снощи опитахме да влезем в новата кафетерия на Starbucks, но опашката от над 50 чакащи за кафен хаджилък ни изплаши. После отидохме в Coffee Heaven и се размазахме. Но това е без значение. 

Ако искаш да кажеш на приятел, че кафето на Dunkin' е по-добро от това на Starbucks, влез тук, но ако не ти се занимава с глупости, спокойно можеш да се върнеш към работа. Желая ти хубав и безкофеинов ден. Аз пък ще си привърша Хемингуей и май ще започна "Приключението Старбъкс", подарък ми от Васи, която вече я беше чела. Току-виж съм се превърнал в любимия ти бариста.
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

2 коментара:

  1. Естествено, не подминах вълната ентусиасти и минах през Starbucks. Бях страшен късметлия и се уредих с Лешниково Тофи Лате и места за сядане - и то в 5 часа в събота!
    Впечатленията ми са средно-позитивни. В Starbucks кафето е качествено, има много повече добавки и гъделчета като ванилия, канела и какао, а и сладките неща са повече отколкото във всяка друга верига кафетерии в София. От оценката си изключвам пренаселеността, която и ти си забелязал, защото това е мода и смятам, че след месец опашките на касата значително ще намалеят. Като негатив мога да посоча пространството и атмосферата, което принципно е най-важно за този род заведения: в Onda има по-удобни фотьоилчета, а и ми е много по-уютно (коментирам конкретно Onda-та срещу Руската църква, но и другите заведения са ми по-уютни от Star-чето) Да не говорим, че гледам да подкрепям българските начинания.
    Като фен на кафето (едно от многото ми нездравословни пристрастявания) аплодирам амбицията ти да станеш любим бариста и чакам кафе-изненадка ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Хах. Кафе-изненадка? Може да направя нещо с вкус на мента ;)

    ОтговорИзтриване