04 юни 2017

Ерик Фламхолц и неговите 9 критични задачи за успеха на една организация


Следпанаирната седмица би трябвало да е отредена за почивка, особено ако за пръв път участваш на Панаир/Базар на книгата. Аз обаче не смятам така (иначе нямаше да си тук, предполагам) и си планирах няколко вълнуващи срещи и събития. Такова определено беше гостуването на бизнес консултанта проф. Ерик Фламхолц - преподавател в Anderson School of Management, UCLA и президент на Management Systems Consulting Corporation, на поредното издание на Клуб Investor.bg Предприемачество на 30 май. Той беше тук заедно с партньорката си Ивон Рандъл, за да говорят за това кои са двигателите на финансовия успех в различните етапи на развитие на една компания.


Фламхолц акцентира върху това колко е важно всяка промяна да бъде базирана на реални данни, както и различните теории - всеки път, когато прочетете нещо "революционно", трябва да си давате сметка дали зад това стоят изследвания и данни или е просто нечия теория. Заедно с това просто трябва да живеете с незаличими 10% риск от провал - просто трябва да се справите с тази мисъл.


Сред основните акценти в лекцията на Фламхолц и Рандъл бяха жизненоважното за всяка компания справяне с "болките на растежа" и изграждането на подходящата инфраструктура за преминаването към всеки нов етап от този растеж, разделящ се според тях на 7 фази.

Върху какво да се фокусира мениджмънтът по време на всеки от етапите на растеж
Всъщност, към следващите от етапите се преминава само ако си преминал всички препятствия на отминалата фаза, само седмият, най-коварният може да се появи във всеки един момент - упадъкът (decline). Във всяка фаза има конкретни ключови задачи, които трябва да бъдат разрешени, както и съответстващи "болки на растежа". И колкото по-голямо е разстоянието между мястото, където компанията би трябвало да се намира, толкова по-силни са тези болки.

Проф. Фламхолц описа и
9 критични задачи за успеха на една организация
  1. Определете адекватна бизнес концепция.
  2. Формулирайте стратегическата мисия - какво искате да постигнете за конкретен период.
  3. Развийте основната стратегия на компанията - на нея след това ще се основават всички по-малки като време и обем стратегии.
  4. Определете подходящ пазар или ниша, в които да оперирате - тогава се подгответе да се състезавате с конкуренцията на база качество на предоставяното обслужване, защото реално продуктът ви може да е почти идентичен.
  5. Създайте подходящата услуга/продукт.
  6. Привлечете и развийте ресурси, които да позволяват на бизнеса ви да оперира и да са основа за управление на растежа.
  7. Развийте система от операции, чрез която бизнесът да функционира на дневна база.
  8. Развийте система на управление, която да позволи адекватното изпълнение и постигане на дългосрочните цели пред компанията.
  9. Развийте и управлявайте ефективно организационна култура на компанията.
Ако има нещо, което задължително трябва да запомните от всичко, което Фламхолц каза, то е, че
„Фирмите не се конкурират чрез продукти и пазари, а чрез инфраструктура и корпоративна култура”
Основните концепции на проф. Ерик Фламхолц и Ивон Рандъл можете да прочетете в новата им книга "Болки на растежа. Изграждане на устойчиво успешни организации", излязлата току-що на българския пазар от ИК "МаК".

Ето ги и тях - класическите "Болки на растежа" пред всяка една организация



За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

0 коменара:

Публикуване на коментар