05 февруари 2008

Подари книга на любимата си библиотека

В началото на зимата Георги Господинов започна "лична" кампания "Подари книга за Коледа", под която отдалеко прозират комерсиалните причини. Сега и аз ще се комерсиализирам. Вчера си взех един много интересен сборник - "Лобиране и лобистки практики". В 3 екземпляра. На път за Института за икономическа политика се замислих колко празен всъщност е разделът за масова комуникация в Университетската библиотека. Затова взех един екземпляр и за там.
Днес отидх в библиотеката, подарих сборника и изрично подчертах, че книгата трябва да отиде в раздела за журналистика и масова комуникация. Надявам се, че ще ме послушат и повече хора ще имат възможност да се запознаят със същността на лобирането, което по света е често практикуван политически похват.

Ето какво ти предлагам сега:
На рождения си ден не прави подарък на себе си, а на любимата си библиотека - подари й любимата си книга, за да могат останалите като теб да й се наслаждават. И не само на рождения си ден, не само любимото си заглавие. Ако искаш, още сега излез и купи онази книга, която не е имало, когато ти е трябвала. Струва си, нали!?!
За Александър Кръстев

Създател на сайта за книги и четене "Аз чета" и PR консултант в PRoPR Агенция. Член на Настоятелството на Читалище.то, преподавател по LinkedIn в НБУ и носител на званието "Рицар на книгата".

Може би ще харесаш и:

4 коментара:

  1. като идея е ок, но в тази връзка как стои правният въпрос - доколкото знам библотеките нямат право да притежават и предлагат книги, без изричното съгласие на съответното издателство...

    ОтговорИзтриване
  2. Интересен казус, но не съм сигурен дали всъщност съществува...
    Аз лично съм казвал, че ще дарявам на библиотека всички книги, които съм вземал по този повод и никой не се е противил. Разбира се, става въпрос за различни видове сборници, които не са издавани с комерсиална цел.
    А доколкото знам, като част от някой от всички безсмислени закони има член, който задължава издателствата да даряват на поне една библиотека (май за Народна е задължително).

    ОтговорИзтриване
  3. нещо като последно повикване така ми звучи идеята всички влакове са пропуснати

    ОтговорИзтриване
  4. Идеята е страхотна:) Аз отдавна имам такава идея за повечето си книги: вече нямам място за нови, а за старите нямам време да чета по втори-трети път. Дано повече хора чуят за тази инициатива:)

    ОтговорИзтриване